2. Palvelumuotoilu alkaa hahmottua
Hahmottuminen
Palvelumuotoilua on nyt hetki mutusteltu ja päästy purutuntumaan. Ryhmän kanssa olemme edenneet tuumasta tekoihin eli aloittaneet havainnoinnin. Aiheenamme on kyberturvallisuus ja tehtävänannossa asiakkaaksi valikoitui terveydenhuoltolaitoksessa työskentelevä hoitaja.
Etsin lisätietoa palvelumuotoilusta ja löysin sivustolle: Mitä on palvelumuotoilu. (palvelumuotoilupalo.fi.).
Yrittäjien palo palvelumuotoilua kohtaan tarttui. He kuvaavat yrityksensä toimintaa innostavalla ja selkeällä tavalla. Asiakaslähtöisesti, sanoisin.
Prosessi on hahmottumassa ja olen antanut itselleni luvan epäselvyyden tunteisiin. Vielä ei tarvitse tietää mikä ryhmätyön lopputulos on. Niinhän palvelumuotoilusta sanotaankin, ymmärrä ongelma oikein ilman, että päämäärä on selvä.
Palvelun käyttäjän mukaan ottaminen palvelujen kehittämisessä voi helposti olla ylihypätty vaihe. Jos se unohdetaan, on kyse enemmän kehittämisestä kuin palvelumuotoilusta. Palvelumuotoilun lähtökohtana on asiakas edellä palvelun kehittäminen enemmän asiakkaalle arvoa antavaksi. Näin ajatellen palvelumuotoilu vaikuttaa pidemmältä ja työläämmältä prosessilta kuin kehittämistoiminta. Homman porkkana onkin lopputuloksessa, ei ainoastaan matkassa. Lopputuloksella haetaan mahdollisimman optimaalista arvonlisää asiakkaalle eli palvelun käyttäjälle. Arvonlisä saa asiakkaan haluamaan palvelua, koska sen todellinen hyöty on hänelle selkeä.
Opinnoissani Luonnontuotteisiin liittyen pohdimme usein arvonlisää. Arvolla tarkoitetaan tuotteistamisessa työvaiheita, jotka lisäävät tuotteen arvoa. Tällä tarkoitetaan käsittelyä, brändäystä, jalostamisesta ja kehittämistä. Kaikkea työtä, mikä vie tuotetta piirun verran pidemmälle. Tuolla "piirun kauempana" tuotteesta pyydetään enemmän hintaa. Palvelumuotoilussa ajatus on lähtökohtaisesti olla sama. Palvelua on muotoiltu ja asiakas saa parempaa palvelua. Paremmalla palvelulla on myös toki hintansa.
Suoheimo (2020) tuo esille väitöskirjassaan palvelumuotoiluun liittyen, että ongelmia yksinkertaistetaan liikaakin. Palvelumuotoilu kaipaisi lisää työkaluja. Suoheimo korostaa aiheen pyörittelyn tärkeyden. Tästä esimerkkinä seuraava "Mess up" kuva.
Kuva 1. Mess map. Suoheimo, 2020. |
Mess map -menetelmään osallistuneet kokivat oppineensa uutta, kokeneensa "ahaa" elämyksen ja tulleensa kuulluksi. Ideoiminen ja tärkeiden asioiden heittely ilmaan ja niiden merkkaaminen muistilappujen avulla saa palvelumuotoiluun osallistujat näkemään myös jäävuoden alla piileviä asioita. (Suoheimo, 2020). Koen Miro alustalla työskentelyn samantyyliseksi Mess map -työskentelyksi. Pienryhmän kanssa kokoamme havaintoja ja ajatuksia asiakaskohteeseen liittyen. Lähdimme liikkeelle laajasta, jonka jälkeen supistimme ja sama prosessi käydään todennäköisesti uudelleen saavuttaaksemme tuplatimantin toimintamallin.
Lähteet:
Hietala, F. 2020. Palvelumuotoilun hyödyntäminen tuotteistamisessa – Case: rekrytointivalmennus. Kandidaatintutkielma, Tampereen yliopisto, Kauppatieteet.Viitattu 27.11.2024. https//trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/120373/HietalaFanny.pdf?sequence=2
Mitä on palvelumuotoilu? Blogi teksti, 2024. Viitattu 16.09.2024. https://www.palvelumuotoilupalo.fi/palvelumuotoilu/
Suoheimo, M. 2020. Approaching Wicked Problems in Service Design. Lapin yliopisto.
Kuvat:
Kuva 1. Mess up. Suoheimo M. 2020.
Kommentit
Lähetä kommentti