Valmista tuli!

Kyberturvallinen sairaanhoitaja vuosikello
(PaMu ryhmä 4.) 


Soitetaan kelloa ymmärryksen valmiiksi tulemisen kunniaksi! 
Sata 107 kilahdusta myös Suomen itsenäisyyspäivälle!


Kelloksi käy tähän tilanteeseen vuosikello, joka oli yksi palvelumuotoilun opintojakson ryhmämme tuotoksista.


Vaikka tuotos on valmis, en paukuttele henkseleitä, että kaiken osaisin palvelumuotoilusta. Mutta jotain on jäänyt mieleen. Toivottavasti se siirtyy siellä hermojohdetta pitkin käytäntöönkin.  


Oppimispäiväkirjan alussa pohdin palvelumuotoilua ja sitä tosi asiaa, että sen tarkoitus on tuottaa lisä-arvoa. Se ei itsessään ole tuote, vaan arvo, jonka palvelu tuottaa (Morelli, de Götzen, & Simeone 2021). Kummasti helpottaa kun prosessista syntyy tuotos jota voi hypistellä. Se konkretisoi muotoilun. Minun näkökulmasta. 

Palvelumuotoilun opintojakson alussa en osannut kuvitella mitä luomme. Palvelumuotoilun ei ole alallani käytetty, mutta tulee olemaan. Ajattelen sen olevan parasta antia opintojaksosta, jos oppia voi muuttaa käytäntöön. 


Ryhmämme yksi konkreettinen asia oli taskukortti. Sairaanhoitaja kuljettaa sitä töissä mukanaan ja saa sen avulla nopeasti tarkistettua omat kyberturvallisuuden stepit. Tietoturvan turvassa pitäminen on käytännön työntekijöiden tehtävä. Kyberiä hoidetaan korkeammalta, se on tehty tiedon turvaamiseksi. Sairaanhoitaja on siinä välissä kuin neutroni, joka yhdistää nämä kaksi seikkaa. Tärkeä linkki siis! Taskukortti on voiteluaine jota sairaanhoitaja käyttää, että neutronit toimivat. Voiko helpommin tämän asian selittää. 

Kyberturvallinen sairaanhoitaja taskukortti
(PaMu ryhmä 4)

Itsearviointia:

Koen, että aineiston käyttöni on liian pistemäistä. Olen oppinut, että joku pääteos on hyvä ottaa haltuun ja täydentää tietopankkia niillä. Tässä minulla on kehitettävää. Oppijana innostun helposti uusista aiheista ja olen sinnikäs tiedon etsijä. Innokkuuden kun saisi vielä siirrettyä taitoon. Koko ajan kuitenkin kehityn. 

Tavoite tässä opintojaksossa oli ymmärtää mistä palvelumuotoilussa on kyse ja toteuttaa prosessia silloin kun sille on tilaus. Olen oppinut ymmärtämään palvelumuotoilun prosessia. Menetelmiä prosessin toteuttamiseksi on paljon. Jonkun niistä kunnolla opetteleminen on tärkeää. Sen jälkeen voi testailla muita menetelmiä muotoilun tarkoitus toki määrittelee menetelmän. Työskentelen kentällä, jossa paljon kuulen palvelumuotoilusta puhetta. nyt koen osaavani sen verran, että voin liittyä paremmin keskusteluun ja koko prosessiin. silmäni ovat avautuneet sille tosi asialle, että palvelumuotoilua on kaikkialla. Olen jatkossa rohkeampi tarjoamaan palvelumuotoilua menetelmäksi ongelmanratkaisuihin omalla työpaikallani. 

Ryhmämme oli aktiviinen ja tunnollinen tapaamisissaan. Tehtäviä jaettiin tasapuolisesti ja kunkin tieto taidon mukaan Lisään tähän vielä hahmottamisen mukaan, koska olemme kaikki erilaisia oppijoita. Itse ainakin. Ryhmätyöskentelijänä koen olevani aktiivinen liikkeelle panija. Myönnän, että annan tilaa toisille liikaakin ja äänekkäimmät lopulta hallinnoivat työskentelyä. Hoidan oman osuuteni vastuullisesti. Joskus ymmärrys ja tehtävä  alkaa jumittamaan. Onneksi aina voi palata kysymään ryhmän jäseniltä neuvoa omiin vastuualueisiin tarvittaessa.

Jouduin olemaan pois viimeisestä webinaarista jossa tuotoksia jaettiin ja se harmittaa, koska siitä olisi voinut löytää helmiä.  Palvelumuotoilun opintojakso oli mielestäni nerokkaasti järjestetty. Ryhmätyöskentely lisää opiskelijan tietoa, koska opiskelijat ovat kukin oman kentän asiantuntijoita ja tietoa vaihdetaan keskenään. Oppimispäiväkirjan kirjoittaminen reflektoi hyvin omaa oppimista. Sen kanssa saa keskustella ja väitellä. Voisiko ajatella niin, että päiväkirjaa kirjoittavat käyvät läpi oman elämän  palvelumuotoilu prosessia. Kirjoittaessa tulee usein johtopäätöksiin. Asiat aukeavat uudella tavalla. Niin tässäkin prosessissa. Kiitän siitä!

Erityisen mahtava olen ideoimisessa! Olen oikea idealinko. Ideoimisessa ei ole tärkeintä, että kaikki ideat ovat timantteja. Ei todellakaan, Riittää, kun joku niistä on hiottavissa timantiksi. Vaikka tupla sellaiseksi :)


Lähteet:

Morelli, N., de Götzen, A. & Simeone, L. 2021. Service Design Capabilities. Springer Series in Design and Innovation, volume 10. Switzerland: Springer Nature Switcherland. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

3. Asiakasodotukset palvelumuotoilussa

2. Palvelumuotoilu alkaa hahmottua

4. Ideoi ja kehitä